Maag

De maag is een belangrijk orgaan in ons lichaam dat een essentiële rol speelt bij het verteren van voedsel. Het is een zakvormige spier die voedsel ontvangt van de slokdarm en het vervolgens verder afbreekt en doorstuurt naar de darmen. Er zijn echter verschillende medische aandoeningen die de maag kunnen aantasten en de werking ervan kunnen belemmeren.

Lees meer...

40 artikelen

    Filters: Geen

Anijs

Rennie

Anijs

24 Tabletten

€ 4,49

Maalox

Maalox

Maalox

20 Kauwtabletten

€ 5,35

Snel

Zantac

Snel

20 Kauwtabletten

€ 9,09

10 mg

Buscopan

10 mg

6 Zetpillen

€ 10,26

Forte

Gastilox

Forte

40 Sachets

€ 13,95

20 mg

Losecosan

20 mg

14 Tabletten

€ 16,29

Een van de meest voorkomende maagproblemen is gastritis, een ontsteking van de maagwand. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder bacteriële infecties, overmatig alcoholgebruik, stress en het gebruik van bepaalde medicijnen. De symptomen van gastritis zijn onder andere buikpijn, misselijkheid, braken, indigestie en verminderde eetlust.

Een andere veelvoorkomende maagprobleem is gastro-oesofageale refluxziekte (GERD). Hierbij stroomt de maaginhoud terug naar de slokdarm en kan het leiden tot brandend maagzuur, zure oprispingen, moeilijk slikken en pijn op de borst. GERD kan worden veroorzaakt door factoren zoals overgewicht, zwangerschap, roken en een slecht dieet.

Maagzweren zijn ook een veel voorkomend maagprobleem, waarbij er een wond of opening ontstaat in de maagwand of de twaalfvingerige darm. Dit kan leiden tot symptomen zoals buikpijn, brandend maagzuur, misselijkheid en braken. Maagzweren kunnen worden veroorzaakt door bacteriële infecties of het gebruik van bepaalde medicijnen.

Om deze maagproblemen te behandelen zijn er verschillende soorten medicatie beschikbaar. Antacida, bijvoorbeeld, zijn medicijnen die de zuurgraad van de maag verminderen en helpen om de symptomen van brandend maagzuur te verlichten. Protonpompremmers (PPI's) zijn ook een soort medicatie die de productie van maagzuur vermindert. Dit kan helpen bij de behandeling van GERD en maagzweren.

Voor infecties met de bacterie Helicobacter pylori die maagzweren kunnen veroorzaken, kunnen antibiotica worden voorgeschreven. Ook kunnen geneesmiddelen zoals motiliteitsverhogers worden gebruikt om de beweging van de maag te bevorderen en de symptomen van indigestie te verlichten.

Naast medicatie kunnen er ook veranderingen in de levensstijl worden gemaakt om de maagproblemen te verminderen. Het vermijden van bepaald voedsel zoals vetrijke voeding, alcohol en cafeïne kan helpen om de symptomen van gastritis, GERD en maagzweren te verminderen. Het vermijden van roken en het handhaven van een gezond gewicht kunnen ook helpen bij de behandeling en preventie van deze maagproblemen.